Kras

Kras

OBSEG DEL: Načrti notranje opreme z oranizacijo in nadzorom na objektu

Lastnik stare kraške hiše, ki jo je sicer kupil v precej slabem stanju, vendar je v njej videl velik potencial za prijetno bivanje, je želel narediti svoj umirjen kotiček za pobeg iz mesta. Domačija je bila sestavljena iz stavbnega dela, za bivanje družine in gospodarski del. Oba sta bila orientirana na notranje dvorišče, obdano na eni strani s stavbo lastnika, sosednjo stavbo in pa zidom, ki je mejilo na zunanjo ulico. Iz stavbe je možen tudi prehod na zunanji vrt.

Ideja celotne prenove je bila si ustvariti stavbo, ki je prijetna za bivanje, relaksacijo, lepo izhodišče za kolesarske in pohodniške izlete in hkrati za druženje in sprejemanje gostov. Največji izziv je bila naloga, da je potrebno upoštevati na eni strani tradicionalno arhitekturo in njene elemente, značilne za Kras, na drugi pa vstaviti ravno prav veliko modernih elementov in kosov pohištva, ki bi ustrezali okusu in naravnanosti lastnika.

Stavba se je razdelila v strogo bivalni del v obstoječi hiši, v pritličju je kuhinja, velika jedilnica in sanitarije, zgornje nadstropje pa čisto osebni in spalni del z zasebno koplanico in manjšo skupno spalnico. Mansarda je prilagojena za občasno prenočitev gostov. Gospodarski del je namenjen druženju, z velikim družabnim prostorom z točilni pultom, veliko mizo in delom za savno, relaksacijskim prostorom, iz katerega je dostop do notranjega dvorišča z zimsko letno večjo masažno kadjo. Iz večjega večnamenskega uporabnega prostora je dostop do vinske kleti z držabnim kotičkom.